Klostrofobi Hastalığı
Tanımı
Klostrofobi, duruma bağlı olarak gelişen korku ve panik duygusu olarak tanımlanır. Klostrofobi, özellikle kapalı alanlarda yaşanan, acilen çıkmak istediğinizi hissettiğiniz korku ve panik hisleridir. Klostrofobi, genellikle kapalı alanların dışında, açık alanlarda, insanlara ait olan yerlerde, sık kalabalıklar arasında veya tıkanıklık yaşarken ortaya çıkabilir.
Belirtileri
Klostrofobi hastalarının, korku ve panik duygularının yoğun olduğu durumlarda yaşadıkları belirtiler arasında; nefes alma güçlüğü, hızlı kalp atışı, titreme, terleme, bulantı, çarpıntı, baş dönmesi, baygınlık, kas gerginliği ve anksiyete bulunur.
Nedenleri
Klostrofobi, bazı kişilerde çevresel faktörlerden kaynaklanır. Örneğin, çok kalabalık ve sıkışık yerlerden korkmak, insanların kalabalıklarında veya kapalı alanlarda sıkça yaşadıkları psikolojik travmaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, klostrofobi, genetik veya biyolojik faktörlerden kaynaklanabilir.
Tedavisi
Birçok klostrofobi vakasında, davranışsal terapiler kullanılır. Bu terapi teknikleri arasında destekleyici terapi, ekspozisyon terapisi, kognitif davranışçı terapi, hipnoz ve konuşma terapisi yer alır. İlaç tedavisi, klostrofobi hastalarında kullanılan diğer çareler arasındadır. Bazı ilaçlar, anksiyete düzeylerini azaltmak için uygulanabilir.