İfa etmek ne demek hukuk?
İFA KAVRAMI: Borçlunun alacaklıya karşı borcun konusu olan edimin usulüne uygun şekilde ifası yoluyla borcun sona ermesidir. İFA KONUSU: Borcun konusudur. Kısmi borçlar veya bir borç türü olabilir. TAM İFA: Borcun tamamen yerine getirilmesi.
İfasi ne demek?
Türkçe Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre, İfa, ‘bir işi yapmak, yerine getirmek, parasını ödemek’ anlamına gelir. Adalet Bakanlığı Sözlüğü’ne göre, performans, ‘ödeme, yerine getirme, bir işin tamamlanması, eylem’ anlamına gelir. Performansla ilgili cümle örnekleri şu şekilde verilebilir: Porselen takımının kısmi ifası alacaklıyı tatmin etmez.
İfaya izin ne demek?
Kanunun ilgili hükmünde belirtildiği üzere borçlunun ifa yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya borcunu ifa etmemesi halinde alacaklı, hâkimden borcun kendisi veya başkası tarafından ifa edilmesini isteyebilir. Alacaklının hâkimden talep ettiği bu izne, istihkak devri izni denir.
Kuranda ifa ne demek?
Sözlükte “bir şeyi eksiksiz yapmak, tam vermek” anlamlarına gelen ifa; “sözünü tutmak, görevini yerine getirmek” anlamına gelen ifa, Kur’an ve hadislerde de bu anlamıyla geçmektedir.
İFA’nın açılımı nedir?
1938 yılında kurulan ve merkezi Hollanda’da bulunan IFA, mali konularla ilgilenen tek bağımsız ve tarafsız uluslararası sivil toplum kuruluşudur.
Bir işi ifa etmek ne demek?
İfa kelimesinin TDK anlamı; Bir işi yapmak, herhangi bir işi yapmak demektir. “İfa Etmek” Tanımı: “İfa Etmek” kelimesinin kelime anlamı; Bir borcu ödemek, bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk vermek olarak ifade edilmektedir.
Muaccel olan ne demek?
Acil; peşin ödeme; vadesi gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Tecdit ne demek hukuk?
Ancak, sözleşmenin yenilenmesi (tecidt-datio in solutum), asıl edim ile uyuşmayan bir performans sağlayarak asıl yükümlülüğü sonlandıran bir işlemdir. Başka bir deyişle, yenileme, mevcut bir yükümlülüğün geçersiz kılınması ve sözleşmesel olarak başka bir yükümlülükle değiştirilmesi anlamına gelir.
İFA edilmemiş ne demek?
Giriş 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na (“TBK”) göre ifa imkânsızlığı, borcun ifasının borçlunun iradesi dışında gelişen sebeplerle imkânsızlaşması halinde borcun sona ermesidir.
İFA davası nedir?
“İfa” kelimesinin sözlük anlamı; borçlunun yükümlülüklerini yerine getirmesiyle borçların sona ermesidir. Bu hukuki terimde, borçlunun yükümlülüklerini yerine getirerek borçlarını ödediği ve alacaklının da alacaklarını aldığı, böylece borç-alacak ilişkisinin sona erdiği kabul edilir.
Yasal ifa ne demek?
Bir şeyi kullanma ve ondan yararlanma hakkını veren ayni haktır. Sözlü, dille ifade edilir. 1. yeterli olmak, kâfi gelmek, yeterli olmak, yeterli olmak. 2. bir işi yapabilecek ve tamamlayabilecek durumda olmak.
Ademi ifa ne demek?
Sözünü yerine getirmemek, borcunu ödememek, bir şekilde yapılması gerekeni yapmamak – kaçmak.
Tecvidi’yi kim çıkardı?
Tecvid kelimesi ilk defa Hz. Ali tarafından kullanılmıştır denilebilir. Daha sonra İbn Mücahid ve Ebü’l-Hasan Ali b. Ca’fer es-Saîdî gibi âlimlerde bulunan tecvid, Mekki b.’ye göre harflerin fonetik farklarını ve kıraat kurallarını içeren ilmin adıdır.
İFA süresi ne demek?
1) İfa zamanı ve vadesi İfa zamanı; alacaklının borcun ifasını borçludan talep edebileceğini, gerekirse bu amaçla dava açabileceğini, borçlunun da borcunu yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtir. Her borç için bir ifa zamanı, vade ise taraflarca belirlenen bir ifa zamanıdır.
İfas ne demek?
İnternet Dolandırıcılığı Uyarı Sistemi (IFAS) Şubat ayında tanıtıldı.
İFA edilen ne demek?
Sözlü, sözlü olarak söylenen. 1. yeterli olmak, kâfi olmak, yeterli olmak, yeterli olmak. 2. bir görevi başarabilmek ve tamamlayabilmek.
Borcu kim ifa eder?
Borçlu, borcunu ifa yerinde alacaklıya sunmakla yükümlüdür. Alacaklı, ifa yeri dışında sağlanan hizmetleri kabul etmekle yükümlü değildir. Taraflar, borçların nerede ödeneceğini belirler.
İFA ederken ne demek?
Performansın anlamı “bir işi yapmak”, “yerine getirmek” ve “ödemek”tir. “Sağlamak” cümlesi ayrıca bir görevi veya görevi yerine getirmek anlamında da kullanılır.
Borcun ifası nerede yapılır?
Madde metni 1. Para borçları, ödeme anında alacaklının yerleşim yerinde, 2. Kısmi borçlar, sözleşmenin yapıldığı anda borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Diğer bütün borçlar, borçlunun doğum anındaki yerleşim yerinde tasfiye edilir.