Katmer hamuru nasıl yapılır?
Antep Katmeri hamuru için 1 kilogram sert buğday unu, 550 mililitre klorsuz su ve 20 gram kaya tuzu bir kapta karıştırılıp yoğrulur. 160-180 gram hamur bezeleri hazırlanır ve hamurun üst kısmı pişerken koku vermeyen bitkisel yağ ile yağlanarak buzdolabında 8-10 saat bekletilir.
Katmerin içinde ne olur?
Katmer, Türk mutfağında ve Orta Asya’da yaygın olarak yapılan bir hamur işidir. Hamur yaklaşık 2 mm kalınlığında açılır, üzerine yağ, haşhaş tohumu, tahin, fıstık veya sürülebilir krema sürülür, 4-5 kez katlanır ve ardından bir şişe geçirilerek pişirilir.
Katmerin yumuşak olması için ne yapmalı?
Normalde su kullanılırdı, sütle yaptım ve az maya kullandım. Bu daha yumuşak olmasını sağladı. Ve katmeri pişirme sırasında yağlamadım, sadece pişirdikten sonra yağlamadım. Bu daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağladı.
Katmer mayalı mı mayasız mı?
Katmer, Anadolu’nun geleneksel hamur işlerinden biridir. Katmer, arasına peynir, reçel veya tereyağı konularak yenen ve ağızda dağılan bir hamur işidir. Sıcak olarak kahvaltıda, sahurda veya çay saatinde yenir. Katmer yapmak için hamurun mayalanması gerekir.
Katmere ne konur?
İncecik hamurda; Fıstık, krema ve şekerin muhteşem buluşması. Gastronomi şehri Gaziantep’in efsane tatlısı: Katmer.
Yağlı katmer nerenin?
Yağlı (Katmer) – Amasya.
Katmer hangi yöreye aittir?
BURMA KATMER | Antep’in Yumuşak Künefesi ve Jumbo Künefesi burada. Yörenin geleneksel tatlısından esinlenerek, Gaziantepli ustaların hünerli elleriyle Burma şeklinde hazırlanıyor. İncecik açılan hamurun içinde şeker, fıstık, krema ve sade yağ bulunuyor.
Katmer hamuruna maya konur mu?
Mayalı katmer yapmak için; Derin bir kaseye 1 su bardağı ılık sütü dökün. 1 tatlı kaşığı instant kuru maya ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Daha sonra azar azar yaklaşık 3 su bardağı un ekleyin. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Katmerde şerbet var mı?
Önce su ve şekeri kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz. Bu ölçülerle iki tatlı elde ediyoruz. Ölçüleri değiştirebilirsiniz. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı oldu.
Katmer ne ile yenir?
Katmer Antep bazı yerlerde bol fıstıkla servis edilirken, bazı yerlerde yazın dondurmayla, kışın ise kaymakla birlikte servis edilir.
Katmere kabartma tozu konur mu?
Bir kaseye ılık süt, tuz, kabartma tozu ve yoğurdu koyup, azar azar un ekleyerek hafif yapışkan bir hamur elde edin.
Katmer suyla yapılır mı?
Hamuru için: 1,5 su bardağı ılık su.
Katmer içinde ne olur?
Katmer yemek için Gaziantep’e gitmenize gerek yok. Hamur ılık suda bekletilir, ayçiçek yağında birkaç saat bekletilir ve sonra elle incecik açılır. Bitmiş ezme, toz şeker ve fıstıkla karıştırıldıktan sonra kare şeklini alır. Tereyağı ile yağlanıp fırında pişirildikten sonra çıtır çıtır servis edilir.
Katmer hangi yağ ile yapılır?
Yağ; 15-20 gram saf yağ kullanılır. Ghee %99’dur.
Katmer hamuruna süt konur mu?
Derin bir kapta süt, tuz ve mayayı karıştırarak başlayın. Sonra yavaş yavaş unu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru iki parçaya bölün.
Katmer hamuruna maya konur mu?
Mayalı katmer yapmak için; Derin bir kaseye 1 su bardağı ılık sütü dökün. 1 tatlı kaşığı instant kuru maya ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Daha sonra azar azar yaklaşık 3 su bardağı un ekleyin. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Katmer şerbeti nasıl yapılır?
Şerbeti için; Tencerenize toz şeker ve suyu ekleyip ocağa alın. Şeker eriyene kadar karıştırın ve 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Kaynayan şerbetinize limon suyunu sıkın ve soğumaya bırakın.
Katmer hamuruna sirke konur mu?
Hamuru için: 2,5 su bardağı ılık su (su da olur ama elinizde varsa 1,5 su bardağı su ve 1 su bardağı süt de kullanabilirsiniz) 2 tatlı kaşığı tuz. 1 tatlı kaşığı sirke.
Katmer hamuru akşamdan yapılır mı?
Hamur aynı gün hazırlanacaksa en az 35 dakika veya 1 saat (tereyağının katılaşması için) beklemek yeterlidir. Maya hamuru olmadığı için bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün pişirebilirsiniz. Buzdolabında bekleyen hamuru hafifçe unlayın ve turta tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açın.